Tildelingskort og sektionsopdelt bom
Hvad skal man være opmærksom på, når man tager hul på præcisionslandbruget.
Som beskrevet i tidligere blogs er præcisionslandbrug en måde at optimere høstudbyttet, hvor man samtidig kan finde besparelser på planteværn eller kvælstof.
Men inden vi kan komme igang med præcisionslandbrug, er der 3 begreber, vi lige er nødt til at have styr på, nemlig tildelingskort, terminal og sektionsopdelt sprøjtebom.
Alle 3 begrebet vil blive gennemgået i denne blog.
Tildelingskort
Tildelingskortet er omdrejningspunktet, hvis man skal have noget ud af præcisionslandbruget, dette kort giver nemlig mulighed for den varierede tildeling i afgrøden. Tildelingskortet er typisk lavet pba. en fotosynteseanalyse, der er bygget ud fra drone- eller satellitdata. Fotosynteseanalyse er kort fortalt en analyse af tilbagestrålingen af lys fra afgrøden. Det kan du læse mere om i denne blog: NDVI og NDRE analyse.
Et eksempel på et NDVI kort kan ses herunder.
Selve NDVI analysen (fotosynteseanalysen) er et øjebliksbillede, der viser hvordan din afgrøde har det, uanset hvordan afgrøden er blevet behandlet med kvælstof og planteværn i løbet af vækstsæsonen. NDVI index går fra -1 som det laveste til 1 som det højeste.
Denne analyse skal vi konvertere til et zonekort, hvor vi grupperer de forskellige NDVI værdier. I vores eksempel har vi valgt at lave 4 zoner med følgende værdier:
- -1 - 0,28
- 0,29 - 0,31
- 0,32 - 0,34
- 0,43 - 1
I de respektive zoner skal vi nu beslutte, hvilke mængder af tildeling vi skal have. Værdierne afhænger af om det er kvælstof eller planteværn, vi skal udlægge. Hvis det er kvælstof, så vil vi gerne flytte kvælstof fra områder, hvor der i forvejen er en god fotosyntese til områder hvor der er en mindre god fotosyntese. Hvis det er svampemiddel er det lige omvendt, her vil vi gerne have placeret mere svampemiddel, hvor afgrøden står tæt. I vores eksempel har vi valgt, at det skal være kvælstof. Hver zone skal varieres med 25 enheder, som kan være kg. eller liter pr. ha, afhængigt af type af terminal og sprøjten. I laveste zone starter vi ud med 150 l/ha og i højeste slutter vi af med 75 l/ha.
Efter vi har indsat disse værdier ser vores tildelingskort ud som vist herunder:
Herefter skal vi have eksporteret kortet til en shape-fil, som er et format som terminalen forstår. Kortet skal flyttes til et USB-stik, som kan indsættes i terminalen, som herefter indlæser kortet.
Terminal
Terminalen som styrer sprøjten findes i mange forskellige konfigurationer og mærker. Fælles for dem alle er, at vi skal vide hvilken type af shape-fil, som den pågældende terminal skal bruge. Det viser sig nemlig, at shape-filen kan leveres i 3-4 forskellige formater. Eksporterer man shape-filen i et forkert format til den pågældende terminal, vil terminalen ikke indlæse filen og man kan ikke komme igang med den varierede tildeling. Her er det Dansk Planteinspektion kan hjælpe. Med vores opstartspakke, sikrer vi, at vi får styr på alt, hvad der skal til for at kunne starte op ift. præcisionslandbruget. Efter vi har fået styr på tildelingskortet og har fået det indlæst, så er vi klar til at komme i gang. Vi skal blot lige have styr på den sidste detalje: Sprøjtebommen.
Sprøjtebommen
Sprøjtebommen findes ligeledes i forskellige konfigurationer. Groft vælger vi i denne blog at opdele i sektionsopdelt og ikke-sektionsopdelt bom. Den sektionsopdelte bom kan udføre varieret tildeling på tværs af bommen. Hver sektion kan styres seperat fra terminalen, hvilket betyder at en sektion kan tildele 150 l/ha samtidig med at nabosektionen kan tildele 75 l/ha. De forskellige sektioner fås også i forskellige konfigurationer, nogen i 0,5 meter, andre i 2 eller 3 meter. Jo mindre afstand der er mellem hver sektion, jo bedre kan vi udnytte tildelingskortet og jo større vil det forbedrede høstudbytte blive.
Den ikke-sektionsopdelte bom kan ikke variere på tværs af bommen, men kan kun variere i køreretningen. Men selv her er det stadig en god idé at bruge tildelingskort. Det forbedrede høstudbytte falder fra ca. 370 kr./ha (sektionsopdelt bom) til ca. 200 kr./ha ved en ikke-sektionsopdelt bom, så der er stadig en god økonomi i denne løsning også. Derudover skal vi stadig være opmærksomme på, at vi desuden vil opnå besparelser på planteværn eller kvælstof, som er godt for landmandens pung og miljøet.
Herefter er det bare med at komme igang. Husk at få lavet jeres fotosynteseanalyse så tæt på det tidspunkt, hvor I skal sprøjte i marken. Jo tættere på sprøjtetidspunktet, jo mere nøjagtigt vil jeres tildelinger blive.
Skrevet af Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. - Dansk planteinspektion.