Nyt realtids jordprøveanalyse system fra Stenon

15. september 2021
Dansk Planteinspektion

Jordprøveanalyser inden for 2 min er nu muligt

På det netop afholdte Maskintræf, der blev afviklet af Velas sammen med Bygholm Landbrugsskole i uge 36, havde Flarup Maskiner A/S et nyt produkt med til realtids jordprøveanalyse. Inden for 2 min. kan det give svar på jordanalyser, dvs. der er ikke længere behov for at sende jordprøverne til analyse på et laboratorie.

Produktet, som kommer fra det tyske firma Stenon, giver blandt andet mulighed for at måle næringsstoffer som kvælstof, fosfor, kalium og magnesium, og det kan derudover også analysere forskellige former for jordbundsforhold. Systemet kan analysere for mængden af kulstof i jorden, det kan analyser jordtypen samt måle temperatur, jordfugtighed og jordens PH og resultatet får man mens man er i marken.

Systemet virker ved at man stikker måleudstyret direkte i jorden, hvorefter målingen foretages. Herefter uploades målingen til internettet, hvor man kan se den enkelte måling på et webinterface med nøjagtig GPS information.

I webinterfacet vil man kunne se alle tidligere målinger foretaget på den pågældende mark. Jordprøveanalyse-apparatet er forholdsvist lille, hvilket betyder at man nemt kan have det med ud i marken til fods. Systemet ses på billede til højre, hvor Christian Højer Foss fra Flarup Maskiner viser produktet frem.

Produktet vil kunne give anbefalinger til gødskning samt vise jordforbedrende tiltag over tid. Flarup Maskiner står for leverancen af systemet, som pt. kun kan leases, det er ikke muligt at købe systemet.

Realtids jordbundsanalyser kontra traditionelle analyser

Den helt store nyhed i dette setup er realtidsmålingen, hvor man får resultatet af målingen mens man står i marken, man skal ikke længere afvente i 2-3 uger for et resultat fra laboratoriet. Derudover kan man bruge det under hele vækstsæsonen, man behøver ikke at vente til efter høst.

Tildelingskort og realtids jordprøveanalyser

Hvis man vælger at bruge analyserne sammen med tildelingskort lavet på dronedata fra Dansk Planteinspektion, vil man meget præcist kunne tildele næringsstoffer i rette mængde, der hvor det kan gøre en forskel i afgrøden. Dansk Planteinspektion vil i løbet af 2022 gennemføre tests sammen med Flarup Maskiner, hvor vi forventer at blive skarpe på hvor systemet kan gøre en forskel, samt i hvilke afgrøder det bedst kan betale sig at bruge systemet. Vi vil komme med en opdatering i løbet af foråret 2022.

Skrevet af – Dansk planteinspektion.

Stigende interesse for drone-ukrudtskort

Stigende interesse for drone-ukrudtskort

Dansk Planteinspektion har med 15 dronepiloter og en struktureret plug-and-play service travlt med at hjælpe danske planteavlere til at nedsætte pesticidforbruget. Siden drone-virksomheden Dansk Planteinspektion i april gik i luften med et landsdækkende netværk af...

Kom godt i gang med ukrudtskort til præcis og effektiv sprøjtning

Kom godt i gang med ukrudtskort til præcis og effektiv sprøjtning

Ved at anvende ukrudtskort fra droner, kan der spares op til 80% planteværn. Men usikkerheder sætter ofte en stopper for at komme i gang med spotsprøjtning. Ukrudtskort kan være en effektiv metode til at bekæmpe uønsket vækst i afgrøder. Ved at bruge dronebilleder og...

Dansk Planteinspektion sender droner op over hele Danmark

Dansk Planteinspektion sender droner op over hele Danmark

Med 15 lokalkendte dronepiloter fordelt over hele landet kan Dansk Planteinspektion i 2023 levere tildelingskort, ukrudtskort og udsædskort fra Skagen til Bornholm. Randers virksomheden Dansk Planteinspektion leverer fra foråret 2023 plug-and-play tildelingskort og...

Billede af en DJI Matrice M210 RTK drone som er en af Dansk planteinspektions droner der bliver brugt.

BLIV OPDATERET

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv opdateret på det nyeste inden for planteinspektion.

Tak fordi du tilmeldte dig vores nyhedsbrev!