fbpx

Tildelingskort bygget på drone eller satellit data

Dansk Planteinspektion leverer tildelingskort til landbruget bygget på enten drone- eller satellitdata. Tildelingskortet er bygget på en fotosynteseanalyse af afgrøden og bruges efterfølgende til at tildele planteværn og kvælstof præcist der i afgrøden, hvor det kan gøre en forskel. Fotosynteseanalyse bliver lavet vha. NDVI eller NDRE algoritmer, som analyserer tilbagerefleksion af lys fra afgrøden. Et fotosyntesekort, også kaldet et NDVI kort, kan derudover også bruges til:

  • Plantetælling
  • Identifikation af plantestress
  • Højdeområder i mark

 

Fra droneoverflyvning til tildelingskort

Ud fra NDVI kortet er det muligt at oprette tildelingskort, der kan vise markens tilstand opdelt i zoner. Med viden fra markanalyse og tildelingskortet synliggøres behovet for at tildele planteværn/kvælstof i visse område mere end andre og man vil derudover have mulighed for at kunne estimere det forventede afkast ved høst af en afgrøde.

Analysen med tilhørende tildelingskort kan laves on site. Afhængigt af hvor mange hektar der skal analyseres, vil tildelingskortet kunne leveres inden for 15-45 min. efter endt overflyvning. En overflyvning på 40 hektar tager normalt ca. 45 min., med andre ord så vil sprøjtefører kunne have tildelingskort til brug i sprøjten inden for ca. 1-2 timer fra dronen letter. 

 

 

 

Analysen leveres direkte til kunden via en webportal og det er muligt at få data leveret i elektroniske formater, der passer til de forskellige landbrugsmaskiners GPS-system. Med vores opstartspakke tilbyder Dansk Planteinspektion hjælp til at komme godt igang og finde det format, der passer til dit setup.

Opløsningen på kort, når der flyves med drone, er helt nede på 1,3 cm/pixel, modsat satellit hvor opløsningen typisk ligger på 10x10m eller 30x30m pr. pixel. Når der flyves med fly ligger opløsningen midt imellem. Jo bedre og højere opløsning, jo større er muligheden for at optimere behandling af afgrøder efterfølgende. Forskellen på drone og satellitdata kan ses i nedenstående billede, hvor venstre side viser data fra dronefoto og højre side er bygget på satellitdata.

 

Forbedret høstudbytte

Forsøg udført af Teknologisk Institut og SEGES i 2019 har vist, at man kan forbedre høstudbyttet med op til 366 kr. pr. ha, når man bruger tildelingskort til udlægning af planteværn. Et andet forsøg gennemført af Teknologisk Institut, Klitgaard Agro og Scout Robotics i 2020 har yderligere vist, at man kan spare op imod 30-50% af vækstregulering i frøgræs. 

Dansk Planteinspektion har mange års erfaring i at vurdere, hvilke marker der bedst egner sig til tildelingskort bygget på dronedata eller satellitdata og vi vil guide den enkelte landmand frem til den bedste løsning. Afgrøder som har en stor variation i marken, egner sig bedst til tildelingkort bygget på dronedata, og omvendt vil afgrøder med lille variation egne sig bedst til tildelingskort bygget på satellitdata.

  

Kontakt os for udarbejdelse af markanalyser og tildelingskort

Analysen vil blive leveret i en rapport eller via en webportal. GPS data til landbrugsmaskiner kan ligeledes leveres via webportal eller fysisk på et USB-stick. Prisen for denne type opgave varierer afhængigt af omfanget af opgaven. Kontakt Dansk Planteinspektion og at få et tilbud på din opgave: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.