Med 15 lokalkendte dronepiloter fordelt over hele landet kan Dansk Planteinspektion i 2023 levere tildelingskort, ukrudtskort og udsædskort fra Skagen til Bornholm.
Randers virksomheden Dansk Planteinspektion leverer fra foråret 2023 plug-and-play tildelingskort og ukrudtskort til professionelle planteavlere over hele landet. Der er lagt særlig vægt på brug af lokale og erfarne dronepiloter med kendskab til lokalområderne for at sikre den bedst mulige kvalitet og præcision i tildelings- og ukrudtskort.
-Landmanden skal ikke bruge tid på at finde ud af, hvordan det virker – han skal bare bestille drone-operatøren hos os, og så får han inden for maksimalt 48 timer et kort retur, som bare skal i terminalen, før markarbejdet kan sættes i gang, lyder det fra Per Valentin Lund.
Dansk Planteinspektion har inspiceret marker ved brug af droner siden 2018, og indtil nu har virksomheden leveret kort til brug for præcisionslandbrug på mere end 20.000 hektar marker, og erfaringen er, at landmændene bestiller overflyvningerne på samme tid, og det tages der nu højde for med et netværk af dronepiloter fordelt over hele Danmark.
-Vi kan levere mange flere kort i højsæsonen på kortere tid, og så kan vi også nedbringe omkostningerne for landmanden, da udgifterne til kørsel bliver nedsat væsentligt, fordi vi har lokale piloter i området, siger Per Valentin Lund, som den 15. april havde samlet piloterne til et flight-check før sæsonen for alvor går igang.
Ensartet dataindsamling
Alle piloter i Dansk Planteinspektion er certificerede og trænet op i ensartethed, så uanset om man bestiller en overflyvning på Bornholm eller i Skagen, så bliver opgaven leveret på samme vis. Målet er hele tiden at lave en ensartet dataindsamling. Det sikres ved at skrue på parametrene, så selvom dronerne, der flyver de forskellige steder ikke er ens, så er det den samme datakvalitet, som landmanden kan fodre sin terminal med.
-Det er vigtigt med ensartet dataindsamling, så analyserne fra droneoverflyvningerne kan sammenlignes direkte. Det er især vigtigt for at kunne sammenligne data fra en mark hen over vækstsæsonen, og det sikrer vi med vores koncept, lyder det fra Per Valentin Lund.
Når dronepiloten har overfløjet en mark uploades dataen til Danske Planteinspektions cloud service, så dataanalysen straks kan sættes i gang på kontoret i Randers. Så snart analysen er lavet, konverteres den til markkort, som så sendes ud til landmanden. På lidt længere sigt vil Dansk Planteinspektions kunder selv kunne downloade kortene via en webportal.
Stærkt bytteforhold
Hos Dansk Planteinspektion tilbyder man i 2023 dronebaserede tildelingskort, ukrudtskort og udsædskort, og en overflyvning af 40 hektar mark tager typisk omkring tre kvarter, og gevinsten ved at bestille en droneoverflyvning kan ifølge Per Valentin Lund være til at mærke.
-Du skal forvente, at vores tildelingskort, typisk vil kunne øge dit udbytte i en hvedemark med 2-4 hektokilo pr. hektar, og i 2022 priser betyder det en ekstra indtægt på 4-600 kroner pr. hektar, hvilket skal måles op imod en pris for overflyvningen på 110 kroner pr. hektar, lyder det fra Per Valentin Lund.
Også ved brug af ukrudtskort er gevinsten til at få øje på, for har du tidsler på 10-15 procent af en mark, vil det typiske høstudbyttetab være på tre procent. Er marken på 50 hektar, vil det med 2022 tal for hvede medføre et tab på ikke mindre end 30.000 kroner.
Trækkes udgiften til dronen fra kan et præcist ukrudtskort og en moderne sprøjte medføre et udbytte på en værdi af 20.000 kroner mere end hvad det ellers ville være – og så kan kortet endda typisk bruges to år i træk, da tidsler som bekendt ikke foregår så let.
Med den lettere adgang til lokale dronepiloter, som ansættelsen af de mange dronepiloter vil medføre, håber Per Valentin Lund at langt flere planteavlere vil prøve kræfter med brug af droner i landbruget. Og er man som landmand klar til at sende droner til vejrs for at nå markens fulde potentiale, så er Dansk Planteinspektion klar til at træde til med sin plug-and-play løsning.
-Vi skal gøre det nemt for planteavleren, ikke give dem flere opgaver men gøre det mere enkelt, slutter Per Valentin Lund som ser frem til at de 15 nyansatte dronepiloter får lufter under vingerne rundt i hele Danmark
Fakta:
- Dansk Planteinspektion leverer en plug-and-play løsning, hvilket betyder, at opgaven først er udført, når det er sikret, at data kan uploades og er virksom på landmandens terminaler.
- Tildelingskort koster hos Dansk Planteinspektion 110 kroner pr. hektar plus opstart og kørsel.
- Ukrudtskort koster hos Dansk Planteinspektion 240 kroner pr. hektar plus opstart og kørsel.
- Droneoptagelserne udføres af et korps på 15 dronepiloter fordelt over hele landet.
- Dronepiloterne hos Dansk Planteinspektion er alle certificeret.
- Data fra droneoverflyvningen håndteres i skyen, og kan leveres indenfor 48 timer.
- Dansk Planteinspektion vil med sit dronenetværk kunne flyve op imod 3500 ha i døgnet fordelt over hele landet.
- Tildelingskort fra Dansk Planteinspektion er ISO-bus kompatible med sprøjter og terminaler fra:
- AG Leader, John Deere, Kverneland, Amatron, Müller og Trimble. Er din terminal ikke på listen, så kontakt Dansk Planteinspektion og der findes en løsning.